Атомните часовници са способни на най-прецизните физически измервания на времето, до

...
Атомните часовници са способни на най-прецизните физически измервания на времето, до
Коментари Харесай

Използваха атомен часовник, за да измерят гравитацията


Атомните часовници са способни на най-прецизните физически измервания на времето, до които е достигнало човечеството. Тяхното устройство е толкоз комплицирано, че до момента бяха вероятни единствено във високо профилирани лабораторни условия. Но в този момент учените създадоха мобилна версия, която разрешава да се правят измервания отвън рамките на лабораторията.

Технологията на атомния часовник следи осцилациите на атомите, които са извънредно равномерни, като употребява лазерни лъчи. Това дава опция да се мери допустимо най-точното време, с акуратност до 18 знак след десетичната запетая. Най-точните атомни часовници употребяват атоми на стронция, които се съдържат в мрежа от лазери, и те не изостават и не избързват за интервал от 15 милиарда години, което е актуалната възраст на Вселената.

Новият мобилен атомен часовник също употребява атоми на стронция, въпреки и да не е толкоз акуратен като лабораторно следените си аналози. Той е неакуратен до степен 7.4 х 10 на минус 17-та степен. Но това е задоволително за измерването на гравитационното алено отместване. Както знаем, гравитацията въздейства на материята и светлината, само че тя също има резултат и върху времето – там, където гравитационното поле е по-силно, времето се движи по-бавно. Тези резултати са прекомерно слаби, с цел да бъдат засечени от елементарен часовник на Земята, само че атомните часовници са толкоз точни, че могат да записват и релативисткото закъснение на времето. Новите вероятности пред мобилните атомни часовници са изключителни: те могат да оказват помощ за проби на Общата доктрина на относителността, геофизиката, галактическата интерферометрия и геодезични проби на ниските земни орбити.

Science Alert

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР